Erdélyi kürtöskalács recept

Az erdélyi kürtöskalács recept az, amit általában hagyományosnak gondolunk, hiszen a kürtőskalács eredete Erdélyre vezethető vissza. A kürtöskalács házilag, akár a konyhában is elkészíthető és nem is olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnik. Egy jó kürtöskalács sütő és egy jó kürtöskalács recept segítségével, már csak egy kis odafigyelés és csodákra leszünk képesek. 

Erdélyi kürtöskalács recept

Egy vajas, kelt tészta a kürtőskalács alapja, amit vékony csíkokban rátekerünk a sütőformára, majd vajjal megkenve, cukorban megforgatva sütünk folyamatos forgatás mellett. A hagyományos erdélyi kürtöskalács recept parázson sütéshez készült, de házilag sütéshez a sütőben sütés a legnépszerűbb sütési forma.

Erdélyi kürtöskalács házilag – recept hozzávalók:

 • 1 kg liszt
 • 3 dkg élesztő
 • 5 evőkanál porcukor
 • 8 dl tej
 • 1 tojás
 • 3 tojás sárgája
 • 10 dkg olvasztott vaj

A forgatáshoz:

 • 15 dkg olvasztott vaj a kenéshez
 • 15 dkg kristálycukor a forgatáshoz
 • 10 dkg durvára vágott mogyoró, mandula vagy dió, kókuszreszelék

Erdélyi kürtöskalács házilag – elkészítés

 1. Langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, amibe aztán belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
 2. Az átszitált lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd ezzel sima tésztává dolgozzuk. Egy kicsit keményebb tésztát dagasztunk, mint a fánk tészta esetén.
 3. Meleg helyen letakarva egy órát pihentetjük, kelesztjük.
 4. Lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban és kevés rést hagyva sütőfára tekerjük. Ha nincs kürtöskalács sütőfa a háztartásunkban, akkor alufóliával borított guriga, vagy sörös doboz is megteszi.
 5. Utána enyhén lenyomva a munkafelületen végiggurítjuk, hogy a tészta a formára egyenletesen rásimuljon és a rések megszűnjenek.
 6. Tálcára kristálycukrot szórunk, a tésztás tekercseket vajjal lekenjük, majd meghempergetjük a cukorban, és parázson folyamatos forgatás mellett sütjük arany barnára. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben kenegetjük vajjal, míg megsül.

Készíthető hagyományos kalács fahéjas, kókuszos, vagy diós cukorba forgatva.

https://ezszuperjo.blogspot.com/2016/12/az-eredeti-erdelyi-kurtoskalacs-receptje.html

Címlap kép: Erdélyi kürtöskalács recept (forrás: https://www.ichkoche.at/erdelyi-kuertoeskalacs-baumkuchen-rezept-192523)

Vissza a kategória cikkeihez