Tartalomjegyzék
A gluténmentes kürtöskalács iránt egyre nagyobb a kereslet, ahogy a glutén érzékenyek száma is nő. Ezért ma már elkerülhetetlen, a kürtöskalács esetén is – akárcsak fánk, vagy bármely sütemény esetén, – hogy gluténmentes variációban is elő lehessen állítani. A kürtöskalács esetén meg kell küzdeni azzal is, hogy a más állagú tészta fennmaradjon a kürtöskalács sütőformán.
Gluténmentes kürtöskalács recept
Hozzávalók:
- 50 dkg naturbit alfamix
- 10 dkg porcukor
- 1 tk Tápióka keményítő
- 30 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 0,5 marék mazsola (elhagyható)
- 5 dkg vaj!
- 1 ek méz
- 150 ml langyos tej
- 3 ek joghurt
- 1 db m méretű tojás
A tészta felületére:
- szükség szerint olvasztott vaj a kenéshez
- 1 db tojás a kenéshez
Gluténmentes kürtöskalács – elkészítés
- A száraz összetevőket a friss élesztővel, gyors mozdulatokkal eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a folyadékokat a tojás kivételével. A tésztát jól összegyúrjuk, és amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a tojást is és sima felületű tésztává gyúrjuk.
- Letakarva meleg helyen legalább 1 órán keresztül pihentetjük, kelesztjük.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát és tetszőleges gombócokra szedjük.
- A gombócokat kisodorjuk hosszú, ujjnyi vastag rudakká, amelyeket ferdén feltekerünk a kürtöskalács sütőfára, rest hagyva a csíkok között. Ha nem rendelkezünk sütő formával, kürtöskalács sütő házilag is készíthető.
- Utána enyhén lenyomva a munkafelületen végiggurítjuk, hogy a tészta a formára egyenletesen rásimuljon és a rések megszűnjenek.
- Tálcára kristálycukrot szórunk, a tésztás tekercseket vajjal lekenjük, majd meghempergetjük a cukorban, sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk egymástól távolabb. Így mire a tészta átsül, édes karamellréteg sül rá a cukorból. (Fektethetjük is, ebben az esetben forgatni kell)
- A tepsit 180 fokos és grill fokozatra állított sütőbe toljuk, és arany barnára sütjük.
- Hagyjuk a formában kihűlni, mert egyébként összeeshet a tészta.
Gluténmentes kürtöskalács – ízesítések az otthon készített kürtöshöz
Készíthető hagyományos kalács fahéjas, kókuszos, vagy diós cukorba forgatva. Aztán akár meg is tölthető még további finomságokkal pl. mogyorókrémmel, olvasztott csokoládéval, vagy akár jégkrémmel is. Készíthető belőle egyszerűen fagyi tölcsér, vagy félbe vágva is megtölthető gyümölcsökkel, tejszínhabbal is. De – bármilyen hihetetlen – akár sós változatban is készíthető sajttal, sonkával, kolbásszal és mustárral is. Lecsóval, vagy kőrözöttel töltve is érdemes kipróbálni! Az édes, vagy sós variációk készítésének, tényleg csak a fantázia szab határt! Megunhatatlan minden formájában!
Ha pedig a kürtöskalács sütés mégsem jött be házilag, akkor jó megoldás lehet a kürtöskalács rendelés. Több helyen már gluténmentes variációkban is elérhető a ropogós, illatos sütemény.
Címlap kép: Gluténmentes kürtöskalács (forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/glutenmentes-kurtoskalacs-recept)
Vissza a kategória cikkeihez