Kürtöskalács diéta

A kürtöskalács diéta szempontjából nem szerencsés választás. A kürtöskalács kalória tekintetében ugyanis nem mondható fogyókúrás ételnek.

Kürtöskalács diéta – bevezetés az egészséges étrendbe

Az egészséges étrend alapja, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, illetve halat és szárnyast fogyasztunk. Valamint a szénhidrátbevitel csökkentése mellett megpróbáljuk visszaszorítani a sok cukrot, sót és állati zsírt tartalmazó élelmiszereket. A kürtöskalács azonban szinte csak tésztából áll, amit még különböző cukrokkal tovább ízesítenek.

Kürtöskalács diéta – az elhízás

A statisztikák azt mutatják, hogy nassoló nemzet vagyunk, így az ártatlannak tűnő ropogtatásokból hosszú távon komoly betegségek származhatnak. A túlsúly hátterében betegség vagy genetikai hajlam is állhat, azonban sokkal gyakrabban vezet a kilók gyarapodásához az egészséges táplálkozás hiánya és a túlzott nassolás. Ehhez természetesen még hozzáadódik a mozgásszegény életmód is.

Kürtöskalács diéta – kalória

A kürtöskalács kalória száma 275-280 kcal körül van 100 grammra vetítve (kb. mint egy magnum classic jégkrém, vagy 10 dkg mazsola). Ez természetesen függ az összetevőktől, az ízesítéstől is. Nagy részét szénhidrát alkotja, hiszen szinte csak tésztából és cukrokból áll.

Fogyókúrás étrend alatt semmiképpen nem ajánlott a fogyasztása. Súlytartás mellett kb. 2-3 csík ehető meg belőle.

Diéta alatt a kürtöskalács fesztivál látogatása sem javallott, a csábítás ugyanis nagyon nagy. A hagyományos ízesítéseken túl itt igazán különleges ízekkel is találkozhatunk, a látvány és az illatok bűnözésre sarkallják az embert. Ennél nagyobb kísértés már csak a kürtöskalács fagyi esetén éri az embert.

Diétás kürtöskalács?

Esetleg, ha teljes kiőrlésű lisztből, vagy egyéb nem fehér lisztekből készítjük a tésztát és a cukros szóratot elhagyjuk a végén, megspórolhatunk pár kalóriát, de ez nem jelentős. Az íz élmény pedig már biztosan nem ugyanaz. Szerencsésebb, ha fogyókúra alatt mellőzzük és egyéb pl. ünnepi alkalmak esetén mértékkel fogyasztunk belőle. Kijelenthetjük, hogy a kürtöskalács nem tartozik az egészséges, vitamindús ételek közé.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kürtöskalács