Kürtöskalács érdekességek

Sok mindent tudunk a kürtöskalácsokról, de íme néhány a kürtöskalács érdekességek sorából, mely még adhat plusz információt az eddigi ismereteink mellé. A meglehetősen hosszú, parázson sütött kívül ropogós, belül omlós édesség nagyon népszerű hazánkban. Eredete máig vitatott, hiszen a kelt tésztás finomság receptje német területen és Erdélyben is több szakácskönyvben fellelhető volt már a 16. századtól kezdődően.

Kürtöskalács érdekességek

 • Eredete
  Bár az eredete vitatott mivel német eredetű is lehet és Románia is sajátjának vallja, ettől függetlenül 2015. óta a kürtöskalács a Hungarikumok listáján is szerepel.
 • Neve
  A sütemény elnevezése is vita tárgyát képezi. A napjainkban használatos, erdélyi eredetű megnevezés csak a 20. század közepétől használatos. A finom édesség neve a tűzhelyek kürtőjére utal, mivel a csonkakúp alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet.  Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának is számos változata volt. Korábban dorongfánk és botratekercs megnevezéssel is illették.
 • Fagyi változat
  Napjainkra már kürtöskalács fagyi is hódít, mely esetében a forró kürtöskalácsba teszik a gombócokat, így a kürtöskalács tölcsérként funkcionál. Különböző öntetekkel, gyümölcsökkel még tovább gazdagítható egyébként is különleges ízvilágú édesség.
 • Meghatározása
  Kürtöskalácsnak csak azt a süteményt lehet nevezni, ami hagyományos technológiával, kelt tésztából készült. Hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az 5 centimétert. Melynek készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs fölött vagy más sugárzó hő mellett sütik meg.
 • Fesztivál
  A kürtöskalács az utóbbi években annyira népszerű és közkedvelt sütemény lett, hogy a tiszteletére – a rajongói nagy örömére – minden évben megrendezésre kerül a nagyszabású Kürtöskalács Fesztivál, melyre mindig valami újdonsággal is előrukkolnak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kürtöskalács

Címlap kép: Kürtöskalács cukrászda (forrás: https://wolt.com/hu/hun/budapest/restaurant/edes-macko-kurtoskalacs-cukraszda)

Vissza a kategória cikkeihez