Kürtöskalács házilag

Kürtőskalács házilag, akár a konyhában is elkészíthető és nem is olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnik. Egy jó kürtöskalács sütő és egy jó kürtöskalács recept segítségével, már csak egy kis odafigyelés és csodákra leszünk képesek. 

Kürtöskalács házilag – recept

Egy vajas, kelt tészta a kürtőskalács alapja, amit vékony csíkokban rátekerünk a sütőformára, majd vajjal megkenve, cukorban megforgatva sütünk folyamatos forgatás mellett. Kürtöskalács recept parázson vagy olajban sütéshez is megtalálható, de házilag sütéshez a sütőben sütés a legnépszerűbb forma.

Kürtöskalács házilag – recept hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja

A forgatáshoz:

  • olvasztott vaj a kenéshez
  • kristálycukor a forgatáshoz
  • durvára vágott mogyoró, mandula vagy dió, kókuszreszelék

Kürtöskalács házilag – elkészítés

  1. Langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, amibe aztán belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd ezzel sima tésztává dolgozzuk.
  3. Meleg helyen letakarva fél órát pihentetjük, kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd éles késsel, vagy pizza vágóval kb. 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
  5. Kürtöskalács sütőforma (vagy ennek hiányában alufóliával borított guriga, vagy sörös doboz) segítségével dolgozunk tovább.
  6. A sütőformákat megvajazzuk, tésztacsíkokat ferdén rátekerjük úgy, hogy fél cm rés maradjon közöttük. Utána enyhén lenyomva a munkafelületen végiggurítjuk, hogy a tészta a formára egyenletesen rásimuljon és a rések megszűnjenek.
  7. Tálcára kristálycukrot szórunk, a tésztás tekercseket vajjal lekenjük, majd meghempergetjük a cukorban, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb. Így mire a tészta átsül, édes karamellréteg sül rá a cukorból.  
  8. A tepsit 220 fokos és grill fokozatra állított sütőbe toljuk, és 2-3 percenként kicsit forgatva a tésztákon kb. 10 perc alatt megsütjük szép pirosra. Sütőnként változhat a sütési idő!
  9. A sütőből kivéve a kürtőskalácsokat még forrón megforgatjuk ízlés szerint darált mogyoróban, dióban vagy kókuszreszelékben, majd kihúzzuk a közepükből a hengereket.

Készíthető hagyományos kalács fahéjas, kókuszos, vagy diós cukorba forgatva. Aztán akár meg is tölthető még további finomságokkal pl. mogyorókrémmel, olvasztott csokoládéval, vagy akár jégkrémmel is. Készíthető belőle egyszerűen fagyi tölcsér, vagy félbe vágva is megtölthető gyümölcsökkel, tejszínhabbal is. De – bármilyen hihetetlen – akár sós változatban is készíthető sajttal, sonkával, kolbásszal és mustárral is. Lecsóval, vagy kőrözöttel töltve is érdemes kipróbálni! Az édes, vagy sós variációk készítésének, tényleg csak a fantázia szab határt! Megunhatatlan minden formájában!