Kürtöskalács hungarikum

A kürtöskalács hungarikum lett! A Hungarikum Biztottság döntése alapján 2015. december 3-a óta a Hungarikumok Gyűjteménye a kürtöskalácsot is tartalmazza.

Kürtöskalács hungarikum – a kürtöskalács története

A kürtöskalács eredete, neve, sőt még a helyesírása is máig vitatott. A legkézenfekvőbb elmélet szerint nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú sütemény formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. Erdélyből eredeztetik e finom, illatos süteményt, mivel az egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A kürtöskalács a 18. század végére az egész magyar nyelvterületen elterjedt. A 19. és a 20. század során a sütemény receptje számos népszerű erdélyi és magyar szakácskönyvbe is bekerült. A 20. század elejétől kezdték a felületét kristálycukorral és dióval ízesíteni. Elnevezése tájegységenként változó. A Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk; az ország keleti területén a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezések használatosak.

A kürtöskalács rokonsága

A kürtőskalács az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék ünnepi süteménye. Azonban számos más európai nemzet is készít dorongon forgatott, sütött, édes süteményt. Többek között megtalálható: a svédek, a litvánok, a lengyelek, a németek, az osztrákok, a csehek, a morvák, sőt a szlovákok és a pireneusi franciák ünnepi alkalmaikon is.

Napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend, a különböző ízesítésű és méretű, töltött, vagy töltetlen kürtös kalácsok. Évek óta kürtöskalács fesztivál is népszerűsíti e finom belül omlós, kívül ropogós édes süteményt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kürtöskalács

Címlap kép: Hungarikum logo (forrás: www.hungarikum.hu)

Vissza a kategória cikkeihez