Tartalomjegyzék
A kürtöskalács kifli egy kicsit egyszerűbben elkészíthető édes sütemény, mint a kürtöskalács, bár a kiflik formázása időigényesebb. Ennek ellenére megéri a fáradságot, mert ínycsiklandóan finom édesség a végeredmény. Ráadásul nincs szükség kürtöskalács sütőformára.
Kürtöskalács kifli készítése – hozzávalók
A tésztához:
- 32 dkg liszt
- 20 dkg mascarpone vagy egyéb krémsajt
- 20 dkg olvasztott vaj
A forgatáshoz:
- 12 dkg kristálycukor
- 8-10 dkg őrölt mogyoró, mandula vagy dió vegyesen, vagy csak egyféle
- 6-8 dkg kókuszreszelék
Kürtöskalács kiflik elkészítése:
- Az olvasztott vajjal össze kell keverni a mascarponét és a lisztet is hozzá kell adagolni.
- Az egészből sima tésztát kell gyúrni, amit másfél órára hűtőbe kell tenni pihenni.
- Addig a mogyoró, mandula és a dió ledarálható. (Lehet keverve, vagy csak 1-1 magfélével készíteni).
- A darált magvakat összekeverjük cukorral.
- Majd kivesszük a tésztát a hűtőből és négy adagra osztjuk.
- Gombócokat formázunk belőlük, hogy kinyújtva kerek lapokat kapjunk belőlük.
- A nyújtódeszkára öntjük az összekevert cukros-diós keverék egynegyedét és az első adag tésztát kinyújtjuk rajta.
- Vékony kerek lapot kell kapjunk, amelyiknek mindkét oldalára jusson a cukros keverékből.
- Éles késsel a kört 16 szeletre kell vágni és feltekerni kifli formájúra.
- Ezt megismételjük mindegyik adag tésztával.
- A végén még megszórható mogyoróval, maddulával is.
- Majd 180 foka előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő függ a tészta vastagságától is. Még forrón, olvasztott vajjal megkenve kókuszreszelékbe is hempergethető. Jó étvágyat hozzá!
A kürtőskalács télen-nyáron kedvelt édesség! Télen az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, az illatokkal vonzó finom sütemény, nyáron pedig nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ez a recept pedig bármely alkalomra kiváló választás.
Címlap kép: Kürtöskalács kiflik (forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/12297714-kurtoskalacs-mini-kiflik)
Vissza a kategória cikkeihez