Kürtöskalács recept olajban sütve

Bár azt gondolhatnánk, hogy csak fánk süthető olajban, sok kürtőskalács recept olajban sütve is található. Sőt kürtöskalács recept parázson sütéshez is van, mégis a házilag sütéshez a kürtöskalács sütés sütőben a legnépszerűbb és legegyszerűbb sütési forma. A kürtöskalács pedig házilag, akár a konyhában is elkészíthető és nem is olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnik. Egy jó kürtöskalács sütő és egy jó kürtöskalács recept segítségével, már csak egy kis odafigyelés és csodákra leszünk képesek. 

Kürtöskalács recept olajban sütve

Akárhol sütjük is a kürtöskalácsokat, alapja a vajas kelt tészta lesz, amit vékony csíkokban feltekertünk a kürtöskalács sütőformára (vagy ennek hiányában kürtöskalács sütő házilag is használható). A formákat vajjal kenjük meg majd a feltekert tésztát is alaposan megvajazva, cukorban megforgatva sütjük meg, folyamatos forgatás mellett.

Kürtöskalács recept olajban sütve – hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 12 evőkanál porcukor
  • 5 dl tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 2 db tojás
  • pici só
  • 12 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • sütőformák
  • olaj a sütéshez

Kürtöskalács recept olajban sütve – elkészítés:

  1. Langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, amibe aztán belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót, majd ezzel sima tésztává dolgozzuk. Olajjal megkenjük a tetejét.
  3. Meleg helyen letakarva fél órát pihentetjük, kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd éles késsel, vagy pizza vágóval kb. 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
  5. Kürtöskalács sütőforma (vagy ennek hiányában alufóliával borított guriga, vagy sörös doboz) segítségével dolgozunk tovább.
  6. A sütőformákat megolajozzuk, tésztacsíkokat ferdén rátekerjük úgy, hogy fél cm rés maradjon közöttük. Utána enyhén lenyomva a munkafelületen végiggurítjuk, hogy a tészta a formára egyenletesen rásimuljon és a rések megszűnjenek.
  7. Olajban szép pirosra sütjük őket folyamatos forgatás mellett.
  8. Vaníliás porcukorba forgatjuk.

Készíthető hagyományos kalács fahéjas, kókuszos, vagy diós cukorba forgatva. Aztán akár meg is tölthető még további finomságokkal pl. mogyorókrémmel, túró rudival, olvasztott csokoládéval, vagy akár jégkrémmel is. Készíthető belőle egyszerűen fagyi tölcsér, vagy félbe vágva is megtölthető gyümölcsökkel, tejszínhabbal is. De – bármilyen hihetetlen – akár sós változatban is készíthető sajttal, sonkával, kolbásszal és mustárral is. Lecsóval, vagy kőrözöttel töltve is érdemes kipróbálni! Az édes, vagy sós variációk készítésének, tényleg csak a fantázia szab határt! Megunhatatlan minden formájában!

http://lakoma.gportal.hu/gindex.php?pg=24145509&nid=4335996