Tartalomjegyzék
Kürtöskalács recept parázson többféle is van. Egyesek szerint a hagyományos erdélyi recept az igazi, mások szerint egyéb receptek. Itt is elmondható, mint a kovászos uborka esetén, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy számára melyik az igazi!
Kürtöskalács recept parázson – hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 6 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 egész tojás
- 1 kk só
A forgatáshoz:
- cukor, fahéjas cukor
- vaníliás cukros darált dió, darát mogyoró stb.
- kókuszreszelék
A kürtöskalács elkészítése:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és fel kell futtatni az élesztőt.
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót a felfuttatott élesztőt és elkeverjük.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojásokat majd jól összedolgozzuk a tésztát.
- Jól összegyúrjuk és egyenletes tésztává dolgozzuk.
- 15 percig pihentetjük, kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és háromszorosára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, lapolgatjuk.
- Éles késsel, vagy pizzavágóval kb. 2. cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
- Vajjal megkent kürtöskalács sütőfára tekerjük (ennek hiányában alufóliával borított sörös doboz is megfelel), majd a cukros, illetve vaníliás cukros őrölt dióba hempergetjük.
- Faszén fölött, lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük. A sütési idő függ a tészta vastagságától.
- Akkor lesz kész, ha a cukor már karamellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, és lehúzzuk a kész kalácsokat.
A kürtőskalács télen-nyáron kedvelt édesség! Télen az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, az illatokkal vonzó finom sütemény, nyáron pedig nem hiányozhat a kerti partikról, fesztiválokról és a strandokról sem. Ezzel a recepttel pedig otthon is bármikor elkészíthetjük!
Címlap kép: Kürtöskalács recept parázson (forrás: https://hu.depositphotos.com/91071390/stock-video-chimney-cake-baking-over-charcoal.html)
Vissza a kategória cikkeihez