Kürtöskalács recept parázson

Kürtöskalács recept parázson többféle is van. Egyesek szerint a hagyományos erdélyi recept az igazi, mások szerint egyéb receptek. Itt is elmondható, mint a kovászos uborka esetén, hogy ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy számára melyik az igazi!

Kürtöskalács recept parázson – hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 egész tojás
  • 1 kk só

A forgatáshoz:

  • cukor, fahéjas cukor
  • vaníliás cukros darált dió, darát mogyoró stb.
  • kókuszreszelék

A kürtöskalács elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és fel kell futtatni az élesztőt.
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót a felfuttatott élesztőt és elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojásokat majd jól összedolgozzuk a tésztát.
  4. Jól összegyúrjuk és egyenletes tésztává dolgozzuk.
  5. 15 percig pihentetjük, kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és háromszorosára kelesztjük.
  6. Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, lapolgatjuk.
  7. Éles késsel, vagy pizzavágóval kb. 2. cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
  8. Vajjal megkent kürtöskalács sütőfára tekerjük (ennek hiányában alufóliával borított sörös doboz is megfelel), majd a cukros, illetve vaníliás cukros őrölt dióba hempergetjük.
  9. Faszén fölött, lassan forgatva kb. 10-15 percig sütjük.  A sütési idő függ a tészta vastagságától.
  10. Akkor lesz kész, ha a cukor már karamellizálódik a tésztán. Ekkor különböző ízesítésű cukorba forgatjuk.
  11. Hagyjuk kicsit kihűlni, és lehúzzuk a kész kalácsokat.

A kürtőskalács télen-nyáron kedvelt édesség! Télen az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, az illatokkal vonzó finom sütemény, nyáron pedig nem hiányozhat a kerti partikról, fesztiválokról és a strandokról sem. Ezzel a recepttel pedig otthon is bármikor elkészíthetjük!

Címlap kép: Kürtöskalács recept parázson (forrás: https://hu.depositphotos.com/91071390/stock-video-chimney-cake-baking-over-charcoal.html)

Vissza a kategória cikkeihez