Kürtöskalács sütő házilag

A kürtöskalács sütő házilag is elkészíthető, így nem kell feltétlenül kürtöskalács sütőfa beszerzési körútra indulnunk, ha kipróbálnánk egyszer otthon is az adventi vásárok elmaradhatatlan édes süteményét. A kürtöskalács alapja egy finom, vajas kelt  tészta, melyet vékony csíkokban tekernek fel a sütőfára. De mit tegyünk, ha nem rendelkezünk ilyen sütőformával, vagy nem szeretnénk beruházni rá?

Kürtöskalács sütő házilag – hogyan, miből készítsük?

Nagyon egyszerű dolgunk van, ugyanis a kürtöskalács sütéshez tökéletesen megfelelő néhány papírtörlő guriga, vagy néhány üres sörös doboz. Ezek mellett szükséges még alufólia, amivel ezeket jó alaposan be kell csomagolni. Használat előtt mindenképpen jó alaposan be kell kenni az alufóliát olvasztott vajjal, hogy a kelt tészta ne ragadjon rá sütés közben a hengerekre és könnyen le tudjuk húzni majd a készre sütött kürtöskalácsokat.

Kürtöskalács sütő házilag – hogyan tovább?

Kürtőskalács házilag, akár a konyhában is elkészíthető és nem is olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnik. Ha megvan a sütőforma már csak egy jó kürtöskalács recept szükséges és indulhat a mutatvány! A kürtöskalács sütése történhet kertben parázson, akár egy kerti parti alkalmával (vigyázat könnyen rászokunk!), vagy akár a konyhában sütőben, de még olajban sütve is. Kinek-kinek ízlése és lehetőségei alapján. De bárhol süssük is a folyamatos forgatásos sütés a lelke az egész sütési folyamatnak! Kis odafigyeléssel csodákra leszünk képesek! A kürtöskalács otthon sütve pedig akár összejövetelek középpontja is lehet, és biztos sikert aratunk vele!

Kürtöskalács sütő házilag – ízesítések az otthon készített kürtöshöz

Készíthető hagyományos kalács fahéjas, kókuszos, vagy diós cukorba forgatva. Aztán akár meg is tölthető még további finomságokkal pl. mogyorókrémmel, olvasztott csokoládéval, vagy akár jégkrémmel is. Készíthető belőle egyszerűen fagyi tölcsér, vagy félbe vágva is megtölthető gyümölcsökkel, tejszínhabbal is. De – bármilyen hihetetlen – akár sós változatban is készíthető sajttal, sonkával, kolbásszal és mustárral is. Lecsóval, vagy kőrözöttel töltve is érdemes kipróbálni! Az édes, vagy sós variációk készítésének, tényleg csak a fantázia szab határt! Megunhatatlan minden formájában!

Ha pedig a kürtöskalács sütés mégsem jött be házilag, akkor legalább nem adtunk ki fölöslegesen a szettre, vagy a kürtöskalács sütőformára. A kürtöskalács rendelés pedig még mindig ott van, ha nincs vásári, vagy fesztivál szezon, így akkor sem kell nélkülöznünk az illatos, édes – belül omlós, kívül ropogós – süteményt. 

Címlap kép: Kürtöskalács sütő házilag (forrás: https://www.origo.hu/tafelspicc/20160725-igy-keszul-a-tokeletes-kurtoskalacs-amihez-csak-nehany-ures-sorosdoboz-kell.html)

Vissza a kategória cikkeihez