Kürtöskalács

A kürtöskalács egy kívül ropogós, belül omlós kelt tészta. A kürtöskalács története máig vitatott. Eredetéről, nevéről és a helyes írásáról is sok vita kering. A legvalószínűbb elmélet szerint a kályhacsőről kapta a nevét. Székelyföldön – ahonnan e süteményt eredeztetik – pedig a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik. Valamint a kürtöskalács sütőfa nagysága és átmérője is erre utal.

A kürtöskalács recept forrásai

Az édes süteményre utaló első írásos emlék a XVI. század végéből Erdély Kolozs vármegyéjéből származik.

  1. Más középkori források szerint már egy Heidelbergben őrzött kézirat a mai kürtöskalácshoz hasonló receptet ír le.
  2. Egy Domonkos-rendi szakácskönyv a XV. századból már részletes kürtöskalács receptet tartalmaz.

Ezek a források mind azt valószínűsítik, hogy ez az ünnepi édes finomság, már a XV.-XVI. században közkedvelt volt a német területek gasztronómiájában.

Erdélyben a XVII. század végi szakácskönyvben már fellelhető a receptje.

A kürtöskalács készítése – bár elsőre ijesztőnek és túlzottan eszközigényesnek tűnhet – nem egy bonyolult folyamat.

A kürtöskalács rokonsága

A kürtőre hasonlító sütemény az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék ünnepi süteménye. Azonban számos más európai nemzet is készít dorongon forgatott, sütött, édes süteményt. Többek között megtalálható: a svédek, a litvánok, a lengyelek, a németek, az osztrákok, a csehek, a morvák, sőt a szlovákok és a pireneusi franciák ünnepi alkalmaikon is.

E finom hagyományos sütésű édesség pedig 2015. decembere óta elnyerte méltó helyét, ugyanis a nagy népszerűségnek örvendő sütemény hungarikum lett!

Kürtöskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert.

A kürtöskalács napjainkban

Napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend, a különböző ízesítésű és méretű, töltött, vagy töltetlen kalácsok. Évek óta kürtöskalács fesztivál is népszerűsíti e finom belül omlós, kívül ropogós édes süteményt. Aki pedig otthon is kipróbálná, sok kürtöskalács recept közül válogathat. Kürtöskalács recept sütőben és parázson sütéshez is található, sőt olajban is süthető, mint a fánk. Aki pedig nem kísérletezne, de szívesen enne, annak jó hír, hogy kürtöskalács rendelés és házhozszállítás is létezik már. Ahol pedig gluténmentes kürtöskalács is kapható. Az igazi különlegesség, gasztronómiai álom a kürtöskalács fagyi, melyet érdemes kipróbálni, ha alkalmunk nyílik rá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kürtöskalács

Címlap kép: Kürtöskalács (forrás: https://nlc.hu/gasztro/20170622/kurtoskalacs-szabalyozas)

Vissza a kategória cikkeihez