Limara kürtöskalács

A Limara kürtöskalács kívül karamell réteggel vonja körbe a belül omlós kalácsot. Ennek eléréséhez grillen sütés szükséges viszonylag magas hőfokon. Tészta bármilyen kürtöskalács recept alapján készült tészta lehet hozzá. Egyesek szerint a hagyományos erdélyi recept az igazi, mások szerint egyéb receptek. Itt is elmondható, mint a kovászos uborka esetén, hogy ahány ház, annyi szokás, így mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy számára melyik az igazi!

Limara kürtöskalács recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg olvasztott vaj

A forgatáshoz:

  • cukor
  • vaníliás cukros darált dió, vagy mogyoró

Limara kürtöskalács elkészítés:

  1. A langyos tejben kis cukorral fel kell futtatni az élesztőt.
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót a felfuttatott élesztőt, az egész tojást.
  3. Jól összegyúrjuk, majd a vajjal egyenletes tésztává dolgozzuk.
  4. 15 percig pihentetjük, kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és háromszorosára kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, lapolgatjuk.
  6. Éles késsel, vagy pizzavágóval kb. 2. cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
  7. Vajjal megkent hengerre tekerjük (ennek hiányában alufóliával borított sörös doboz is megfelel) úgy, hogy a tészta csíkok kötött rés maradjon.
  8. Ezután lisztezett munkalapon végig görgetjük a hengereket, így a rések megszűnnek. Egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd a tészta hengereket vajjal megkenjük és meghempergetjük a cukros tálcán.
  9. Fektetve, tepsire helyezve pihentetjük 15 percig, majd 180 foka előmelegített sütőben grill fokozaton középső rácsra téve 2-3 percenként forgatva a tekercseket, megsütjük.  Kb. 8-10 perc alatt ropogós karamell réteg sül a tésztára. Figyelni kell, mert gyorsan megéghet a cukor. A sütési idő függ a tészta vastagságától.
  10. Amikor megsült, kicsit hagyni kell hűlni, majd könnyedén lehúzható a sütő formákról.
  11. Még meg lehet forgatni dióval, mogyoró darabokkal ízesített kristálycukorral, vagy kókuszreszelékben meghempergetni.

A kürtőskalács télen-nyáron kedvelt édesség! Télen az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, az illatokkal vonzó finom sütemény, nyáron pedig nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ezzel a recepttel pedig otthon is bármikor elkészíthetjük!

https://www.limarapeksege.com/2011/05/kurtos-kalacs.html

Címlap kép: Limara kürtöskalács (forrás: https://www.limarapeksege.com/2011/05/kurtos-kalacs.html)

Vissza a kategória cikkeihez