Tartalomjegyzék
A Limara kürtöskalács kívül karamell réteggel vonja körbe a belül omlós kalácsot. Ennek eléréséhez grillen sütés szükséges viszonylag magas hőfokon. Tészta bármilyen kürtöskalács recept alapján készült tészta lehet hozzá. Egyesek szerint a hagyományos erdélyi recept az igazi, mások szerint egyéb receptek. Itt is elmondható, mint a kovászos uborka esetén, hogy ahány ház, annyi szokás, így mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy számára melyik az igazi!
Limara kürtöskalács recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál só
- 5 dkg olvasztott vaj
A forgatáshoz:
- cukor
- vaníliás cukros darált dió, vagy mogyoró
Limara kürtöskalács elkészítés:
- A langyos tejben kis cukorral fel kell futtatni az élesztőt.
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót a felfuttatott élesztőt, az egész tojást.
- Jól összegyúrjuk, majd a vajjal egyenletes tésztává dolgozzuk.
- 15 percig pihentetjük, kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és háromszorosára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, lapolgatjuk.
- Éles késsel, vagy pizzavágóval kb. 2. cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
- Vajjal megkent hengerre tekerjük (ennek hiányában alufóliával borított sörös doboz is megfelel) úgy, hogy a tészta csíkok kötött rés maradjon.
- Ezután lisztezett munkalapon végig görgetjük a hengereket, így a rések megszűnnek. Egy tálcára kristálycukrot szórunk, majd a tészta hengereket vajjal megkenjük és meghempergetjük a cukros tálcán.
- Fektetve, tepsire helyezve pihentetjük 15 percig, majd 180 foka előmelegített sütőben grill fokozaton középső rácsra téve 2-3 percenként forgatva a tekercseket, megsütjük. Kb. 8-10 perc alatt ropogós karamell réteg sül a tésztára. Figyelni kell, mert gyorsan megéghet a cukor. A sütési idő függ a tészta vastagságától.
- Amikor megsült, kicsit hagyni kell hűlni, majd könnyedén lehúzható a sütő formákról.
- Még meg lehet forgatni dióval, mogyoró darabokkal ízesített kristálycukorral, vagy kókuszreszelékben meghempergetni.
A kürtőskalács télen-nyáron kedvelt édesség! Télen az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke, az illatokkal vonzó finom sütemény, nyáron pedig nem hiányozhat a fesztiválokról és a strandokról sem. Ezzel a recepttel pedig otthon is bármikor elkészíthetjük!
https://www.limarapeksege.com/2011/05/kurtos-kalacs.html
Címlap kép: Limara kürtöskalács (forrás: https://www.limarapeksege.com/2011/05/kurtos-kalacs.html)
Vissza a kategória cikkeihez